13 paź 2010

Z czekoladową niespodzianką




Składniki:

- 4 jajka
- 9 łyżek cukru
-1 i 1/2 szkl.mąki
-8 łyżek oleju
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- galaretka wiśniowa
- tabliczka czekolady
- opak.okrągłych biszkoptów
- galaretka pomarańczowa

Przygotowanie:

1. Białka ubić.Dalej ubijać,dosypując 6 łyżek cukru i cukier waniliowy.Gdy cukier się rozpuści,dodawać po żółtku.Połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.Potem na przemian dolewać olej i 8 łyżek zimnej wody.Wymieszać,przelać na dużą blachę.Piec na złoto w temp.p.180 C.
2. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 i 3/4 szkl. gorącej wody,schłodzić.Jabłka obrać,pokroić,zalać 4 łyżkami wody i uprażyć.( lub dodać gotowe ze słoika).Potem wsypać galaretkę pomarańczową i cukier,mieszać do rozpuszczenia.Gdy jabłka wystygną,wyłożyć je na biszkopt.Na wierzchu ułożyć kawałki czekolady i położyć na nich biszkopciki.Ciasto wylać galaretką wiśniową.Schłodzić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz