7 lis 2010

Dwukolorowy mus




Składniki:

- paczka biszkoptów
- 50 dag dojrzałych brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 200 ml śmietany 30 proc.
- łyżka cukru pudru
- 1op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
- 2 łyżki mielonego maku
- 1 kieliszek likieru migdałowego
- 15 dag mielonego twarogu


Przygotowanie:

-Brzoskwinie umyj, skórkę natnij na krzyż u nasady lub ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach.Włóż na 1-2 minuty do wrzątku. Sparzone brzoskwinie obierz, usuń pestki, a miąższ zmiksuj na gładki mus.
-Galaretkę przesyp do miseczki. Wlej 1 szklankę wrzącej wody i mieszając rozpuść. Przestudz i wymieszaj z musem brzoskwiniowym. Połowę musu rozlej do szerokich szklanek lub pucharków.Wstaw do lodówki, aby stężał.W tym czasie śmietankę wymieszaj z cukrem pudrem oraz zagęstnikiem do śmietany.
-Śmietankę z dodatkami ubij mikserem na sztywno. Połącz z makiem oraz likierem i wymieszaj z mielonym twarogiem.
-Na mus połóż biszkopty,następnie rozlej krem i kolejne biszkopty pod koniec przykryj pozostałym musem brzoskwiniowym. Deser wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz