28 kwi 2011

Plince z pomoćką


Składniki:

- 2 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 1 szklanka mleka
- 5 czubatych łyżkek mąki
- sól,pieprz
- 4 jajka
- 25 dag twarogu
- 0,5 l śmietany
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- plastry szlachetnej wędzonki
- pęczek szczypioru

Przygotowanie :

1.Ziemniaki i cebulę obieramy i drobno tarkujemy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach . Masę odciskamy, zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy sól, pieprz, jajka oraz mąkę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta na plince.
2.Na pomoćkę rozgniatamy twaróg ze śmietaną. Dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni smażymy małe placki oraz wędzonkę.
3.Dwa gorące placki przekładamy ciepłym plastrem wędzonki. Porcję posypujemy posiekanym szczypiorem, a w miseczce obok podajemy twaróg. Plince polewamy bezpośrednio przed zjedzeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz