18 maj 2011

Pieczony schab z aromatycznym sosem pomarańczowym inspirowany Żywiec Zdrój

       Zaispirowana smakiem pomarańczowego Żywiec Zdrój Smako-Łyk, stworzyłam przepyszne danie pieczony schab z sosem pomarańczowo - śmietankowym.
       Prosze was o opisanie w komentarzach propozycji z uzasadnieniem do jakiej okazji,spotkania pasuje dana potrawa i Smako - Łyk, którym została zainspirowana.......:)
      Zapraszam również do rozmów na temat "Smako-Łyk dopełnia smak każdego posiłku" oraz Konkursem "Smako-Łykowe okazje do spotkań".





 Składniki :

- 70 dag schabu
- przyprawa do schabu
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 pomarańcze
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Przygotowanie :

1.Schab natrzyj przyprawami wymieszanymi z olejem. Włóż do rękawa do pieczenia, piecz godzinę w temp.180 * C. Ostudż. Schab pokrój na plasterki. Przekładaj plastrami świeżej pomarańczy.
2.Śmietanę wymieszaj z łyżeczką musztardy, wyciśniętym sokiem z 3 pomarańczy, dopraw solą i pieprzem. Gotowy sos pomarańczowy, przelej do wydrążonej pomarańczy, posyp natką pietruszki.




                                         

18 komentarzy:

  1. Chętnie tak podany schab zjadłabym na Komunii chrześniaczki jaką mam w niedzielę. Dużo lepiej wygląda i na pewno smakuje lepiej niż zwykły schabowy czy mielony! Poza tym świetna inspiracja Smakołykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie pomarańcze jednoznacznie się kojarzą z Bożym Narodzeniem, chyba jeszcze od czasów dzieciństwa kiedy tylko w tym okresie były dostępne:) i to danie jak dla mnie jest wymarzone na świąteczny, uroczysty obiad w I dzień Świąt Bożego Narodzenia

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie kojarzy się z latem i soczystymi smakami :) Faktycznie- na grilla jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Schab elegancki, i smakowicie wygląda, pomarańcze dodają mu blasku na stole. Potrawa widoczna jest z daleka, i na pewno wiele osób się na niego skusi. Danie idealne na zwykły codzienny obiad jak i świetnie prezentuje się na syto zastawionym stole weselnym, trafionym pomysłem jest sos który nadaje wyrazu i smaku, a Smako-Łyk potrzebny jest nam do dopełnienia smaku tego posiłku.
    Mniam.... aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zarówno schab, jak i pomarańcze, a więc przepis na pewno wypróbuję! Całość wygląda bardzo apetycznie. Idealne danie na imprezę urodzinową mojego małżonka lub świętowanie naszej czwartej rocznicy ślubu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomarańcze to czasy dzieciństwa. Pamiętam zapach pomarańczy i cynamonu roznoszący się w moim domu w czasie Świąt Bożego Narodzenia. To wszystko komponujące się z zapachem świeżo ściętej choinki. Zapach pomarańczy to zapach najszczęśliwszych chwil w moim życiu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł... Wieczór panieński mojej przyjaciółki! Jestem przekonana,że schab z pysznym sosem pomarańczowym zrobi na tej imprezie furorę. Plus do tego oczywiście pyszne drinki z martini i jakaś lekka sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Schab wygląda przepysznie. Nie wiem skąd pomysł na wykorzystanie pomarańczy ale dzięki temu danie przyciąga nie tylko kubki smakowe ale i uwagę. Bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuje za komentarze,wasze pomysły są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta potrawa świetnie pasuje do letniego relaksu na balkonie wieczorową porą. Warto uśiąść na poduszce, by zanurzyć się w aromacie pomarańczy połączonym ze smakiem soczystego schabu i obserwować czerwieniejące na horyzoncie słońce... Blisko, smacznie i nietuzinkowo - to właśnie cechy, które moim zdaniem charakteryzują udany posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, żę Twoja potrawa byłaby idealna na pierwszy obiad jakim uraczę moją rodzinę na obiedzie w dniu moich 30tych imienin. Łatwa w przygotowaniu, efektowna i z pewnością smaczna. Myślę, że zadowoli każdy gust: mojego męża wybrednisia, babci " ja bym to zrobiła lepiej", moich dzieci niejadków:)
    Powodzenia Kochana

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne danie. Idealnie pasuje na romantyczny wieczór we dwoje, na przestronnym tarasie z lampką czerwonego, wytrawnego wina.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super potrawa! uwielbiam takie połączenia. Okazji do serwowania takiej potrawy jest mnóstwo! ja najchętniej zjadłabym ją siedząc na białym tarasie na Santorini - w cieniu pomarańczowych gajów, patrząc na turkusowe morze i rozkoszując się każdym smakiem tego cudownie orzeźwiającego dania! :) Jeśli kiedyś taka okazja się nadarzy, to będę przeszczęśliwa!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zainspirowałaś mnie... Taki schab z pomarańczami to świetna sprawa dla kogoś kto ma zły humor. Zapach pomarańczy wyzwala endorfiny i poprawia humor. I mięsko, pyszne, soczyste upieczone... Jak Polak głodny to zły- przy takim daniu -to niemożliwe!

    OdpowiedzUsuń
  15. od razu kiedy zobaczyłam ten schab z talarkami soczystej pomarańczy skojarzył mi się oranżowy, bajeczny zachód słońca, który zawsze oglądałam będąc w dzieciństwie z rodzicami nad polskim morzem. Wrażenia z obserwowania tego rewelacyjnego widoku, przepełnionego pomarańczowo-różowo-żółtymi kolorami były tak niesamowite, że pamiętam je do dziś. Dlatego też jestem pewna, że po zjedzeniu takiego schabu moje wrażenia zmysłowe byłyby równie bogate i niezapomniane tym bardziej, że połączenie mięsa z owocami wręcz uwielbiam! Stąd też dla takiego schabu nie widzę innej opcji, jak delektowanie się nim właśnie podczas obserwowania tak pięknego zachodu słońca, wśród najbliższych osób. Podoba mi się też opcja Joan, aby zjeść taki schabik siedząc wygodnie na puchatej poduszce na tarasie...Natomiast co do tego, że schab w Twoim wykonaniu wygląda niezmiernie elegancko, zgadam się całkowicie z Moniką, która jest podobnego zdania. A co za tym idzie, taki schab jest nie tylko smaczny i skutecznie kuszący, ale także zachwycający w swojej prostocie i wyrafinowaniu. Kolejny dowód na to, że prosto, znaczy pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pif,paf ,pif,paf na schab pieczony z aromatycznym sosem pomarańczowym inspirowany napojem Żywiec Zdrój na blogu WioletyZ zawsze traf.Jest to dziewczyna ,która piękno w potrawach szukać zaczyna .5 marca -Dzień Teściowej jest obchodzony a owrzodzony żołądek Mamusi :) musi być pysznym aromatycznym schabem z sosem z pomarańczowym i śmietanką ujarzmiony .Nawet gdy sztuczna szczęka wpadać do szklanki zaczyna Teściowa masuje się po brzuszku i mięsko ze smakiem wcina .Przecież to ja zrobiłam z jej synka Supermena bo wysokoprocentowa woda Żywiec Zdrój -pomarańczowa człowieka odmienia .Przy wypróżnianiu nie ma już on kłopotu i nie śmierdzi mu z gębowego wylotu .Schab Wioli oddech mu odświeża i nie wylewa po kołnierzach :) .Wiola leczy ludzi wspaniałymi potrawami może nowy dział medycyny na uczelniach zakładamy .Mój stary za namową neurologa kuchennego :) mnie soli mniej pieprzy i staje się lepszy .


    pozdrawiam
    wara44@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjne danie, moje kubki smakowe zawsze podziwiają takie połączenia smakowe z otoczką owocową, a do tego sosik po prostu cud miód. Jestem pod dużym wrażeniem połączenia schabu z egzotyczną pomarańczą, musi smakować nieziemsko. Zaintrygowałaś mnie kompletnie sosikiem ponieważ idealnie się komponuje z potrawą. Bardzo fajna
    stylizacja inspirowana Żywiec Zdrój, który spisuje się na medal jeśli można tworzyć takie cuda i cudeńka. Ciebie zainspirował Żywiec
    Zdrój,a mnie zainspirowałaś ty:) przy najbliższym rodzinnym spotkaniu wykonam takie danie, i na pewno podam sosik w twoim wydaniu, ponieważ zaskakuje pomysłowością. Bardzo lubie kolor pomarańczowy, który wyzwala we mnie energię. Danie idealnie pasuje na KAŻDE spotkanie i okazje, kolor pomarańczy przyciąga wzrok. Pięknie prezentuje się na komunijnym
    stole,obiedzie zaręczynowym, urodziny, imieniny, Kinder bal, spotkanie z przyjaciółmi przy grillu, piknik (na świeżym powietrzu takie świeże danie mniam....). Można pisać bardzo długą listę ale co jest najważniejsze to danie jest bardzo elastyczne i zadowoli na pewno każdego,smakiem,zapachem,i kolorem.

    OdpowiedzUsuń