27 maj 2011

Truskawkowe słodkości



Tarta kakaowa z truskawkami


Składniki:
Tarta:
- 30 dag mąki
- 20 dkg masła pokrojonego w kostkę
- 8 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 żółtka
- 15 dkg cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie :
Tarta:1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny.
2.Ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tart. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Krem:1.Żółtka z cukrem ubić na parze na gęsty krem. Zdjąć z palnika i dodać wanilię. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić, w tym czasie śmietanę zagotować.
2.Do żółtek dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać, oraz małym strumieniem wlewać wrzącą śmietanę cały czas mieszając. Gdy żelatyna połączy się z resztą składników, odstawić krem do ostudzenia mieszając co jakiś czas.
3.Gdy zacznie tężeć, wlać na spód kruchego ciasta i ułożyć połówki truskawek. Włożyć do lodówki do stężenia.

Pozostało mi troszkę ciasta, więc idąc dalej w kierunku inspiracji truskawkowej wykonałam 4 przepyszne babeczki. Jeśli ktoś przepada za babeczkami to polecam przygotowanie pełnego przepisu na ciasto z tarty kakaowej:) a na pewno będzie ich dużo.
Nadzienie:
- opakowanie serka waniliowego
-1 galaretka (np. agrestowa)
Rozpuścić galaretkę w 1/2 szklance wody, gdy ostygnie dodać serek i zmiksować. Napełnić babeczki, i udekorować truskawkami.

                              


Lub zrobić wersję płonącego deseru:) wydrążyć środek truskawek napełnić alkoholem i zapalić.





                                                                                 
Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 20 dag truskawek
- jogurt naturalny
- 2 łyżki cukru
-1 galaretka agrestowa
-1 serek homogenizowany

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody, zmiksować z serkiem i pozostawić do zgęstnienia. Truskawki, jogurt i cukier razem wymieszać i  podawać schłodzone.
                       
                                                        

Mini torcik truskawkowy

Składniki :
- opakowanie ciasta francuskiego
- krem czekoladowy
- truskawki
- polewa truskawkowa
1.Z ciasta francuskiego wydrążyć 5 kółek, piec na papierze do pieczenia przez 15 min.
2.Gotowe przekładać, kremem, truskawkami i polewą.



3 komentarze:

  1. O, już wiem, że to będzie pyszne! :) Według mnie, wszystkie te truskawkowe przysmaki świetnie pasują do spotkania, w którym biorą udział dzieci (np. urodziny przedszkolaka, odwiedziny znajomych). Jak wiadomo, maluszki lubią słodkości, warto więc dawać im to, co słodkie i zdrowe. Bogactwo składników w tarcie, koktajlu i torciku oraz "smakowa" woda mineralna, wspaniale pokolorują dziecięcy świat. A rodzice mogą być pewni, że to barwy zdrowej i smacznej czerwieni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wariactwa truskawkowe do mnie przemawiają, to one do skosztowania siebie mnie namawiają. Ich wygląd wodzi mnie na pokuszenie, ten smak zawsze docenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawki afrodyzjak przez wszystkich znany może być na randce podawany .Dodaje werwy ,pobudza zmysły oby tylko marzenia Wioli o wygranej w konkursie Żywiec Zdrój nigdy jak bańka mydlana nie prysły .Powodzenia bo taki niezwykłe danie nie jeden członek z jury docenia .

    OdpowiedzUsuń