12 cze 2011

Placek rabarbarowy z bezą


Składniki :

Kruche ciasto:
- 15 dag mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 4 żółtka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżka cynamonu
Masa :
- 70 dag oczyszczonego rabarbaru
- 4 białka
- 20 dag cukru

Przygotowanie:

1.Rabarbar oczyścić i pokroić w kawałki, zasypać cukrem i pozostawić na2 godziny(by puściły sok).
2.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na prostokątny placek i ułożyć na natłuszczonej blasze. Rabarbar odcedzić i ułożyć na cieście.
3.Wstawić do piekarnika, piec 25 min. w temperaturze 170 * C. W tym czasie ubić sztywną pianę z białek i cukru. Na podpieczone ciasto wyłożyć beze i piec jeszcze 30 min, aż bezowy wierzch lekko zbrązowieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz