7 cze 2011

Sernik cytrynowy z truskawkami


Składniki:

- 1 kg sera twarogowego
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 cytryna
- 250 ml śmietany kwaśnej i gęstej 18%
- 1 cukier waniliowy
- truskawki

Przygotowanie:
1.Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Do miseczki włożyć ser, cukier, mąkę, i miksować aż masa będzie jednolita . Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach. Dodać śmietankę kremową, sok z cytryny i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

2.Masę wylać do tortownica o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą, wysmarowaną masłem. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie.
3.Sernik wyjąć na chwilę z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowy sernik wyjąć i ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony,udekorować truskawkami i  wstawić do lodówki.

2 komentarze: