22 wrz 2011

Tarta z pieczarkami i wędzonym kurczakiem



Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżeczki wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 udko wędzonego  kurczaka
- 100 g pieczarek
- 100 ml śmietany 18% lub 22%
- 2 jajka
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- żółty ser
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodać sól, pokrojone w kostkę masło, jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto można od razu po wyrobieniu przełożyć do formy i schłodzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć je widelcem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Nadzienie: Obrać pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Kurczaka pokroić w plasterki lub kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem. Przyprawić i przestudzić.
Jajka roztrzepać. Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie podpiec w piekarniku ( 5 minut).
Do pozostałych jajek dodać śmietanę, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć nadzienie dodać kurczaka, kukurydzę i zalać sosem.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, pod koniec pieczenia posypać żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz