19 mar 2012

Naleśniki

Bardzo lubię naleśniki szczególnie na słodko:) ale nie długo przymierzam się do wersji w innym wydaniu:)

Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mleka
- 2 szkl.mąki
- 2 jajka
- pół szkl wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
- 1/2 kg jabłka
- 2 łyżki cukru
- cynamon
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować, ciasto nie powinno być zbyt gęste. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy je na suchą patelnię, wsypujemy cukier i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Smażymy wszystko jeszcze przez 10 minut. Przekładamy naleśniki i posypujemy cynamonem.

Lub naleśniki przełożyć ulubionym dżemem polać polewą czekoladową i smacznego.




Lub inna wersja naleśniki z serkiem i rodzynkami:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz