16 lis 2010

Łaciaty Pudding


Składniki:

- 1650 ml mleka
- 1 tabliczki startej gorzkiej czekolady(150g)
- 6-8 łyżek kaszy mannej błyskawicznej
- 1 szkl.śmietany kremówki
- 12 łyżek cukru
- torebka budyniu czekoladowego na 1/2 litra mleka)

Przygotowanie:

-Kaszkę wymieszaj z 7 łyżkami cukru. Zagotuj 850 ml mleka, wsyp kaszę z
cukrem i mieszając,gotuj 2 min.Przelej do miski,przykryj folią
aluminiową i odstaw do ostygniecia.
-Budyń czekoladowy wymieszaj ze 100ml mleka i 5 łyżkami cukru.Zagotuj
700 ml mleka,wlej zawiesine budyniową,energicznie mieszając,
zagotuj.Zestaw z ognia,dodaj startą czekolade i mieszaj, aż czekolada sie
stopi.Odstaw do ostygniecia.
-Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z zimną kaszą manną.
-Do 7-9 szklaneczek wlewaj na przemian małe porcje kaszki i
budyniu.Wierzch udekoruj według uznania,przechowuj w lodówce.(pyszny
zimny deser na letnie dni)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz