22 lis 2010

Szpinak zapiekany z jajkiem i łososiem wędzonym





Składniki: 2 porcje

- 40 g łososia wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 2 i 1/2 łyżki masła
- 2 garście młodego szpinaku
- 6 łyżek śmietanki kokosowej (lub kremówki 30%)
- 2 jajka
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Na patelni roztopić 1/2 łyżki masła, dodać umyty i osuszony szpinak oraz śmietankę. Mieszając trzymać na ogniu przez pół minuty, aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
2.Do dwóch żaroodpornych foremek włożyć łososia, dodać szpinak ze śmietanką, wbić po jednym jajku. Na wierzch położyć resztę łososia i wiórki masła, doprawić czarnym pieprzem.
3.Foremki ustawić w żaroodpornym naczyniu i wlać do niego tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 minut, aż białka się zetną.





                                                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz