4 lis 2010

Tort lodowy



Składniki:

- kostka masła
- kostka margaryny
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
- 500 ml mleka
- 2 opakowania czerwonej galaretki, np.truskawkowej lub wiśniowej
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżki żelatyny

Przygotowanie:

- Budyń ugotować w 500 ml mleka, a następnie ostudzić. Miękkie masło wymieszać z margaryną. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem i połączyć z masłem i margaryną. Stopniowo wlewać przestudzony budyń, cały czas mieszając.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody. Połączyćz 2 łyżkami masy budyniowej, po czym dodać do całości.
- Masę podzielić na 2 części. Jedną dokładnie wymieszać z kakao. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. W lekko tężejącej galaretce namoczyć boszkopty i ułożyć je na dnie tortownicy. Wyłożyć masę z dodatkiem kakao i wyrównać wierzch. Następnie rozłożyć kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce. Przykryć masą budyniową, ponownie wyrównując wierzch. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz