4 lis 2010

Usta Adama



Składniki:

- 30 dag okrągłych biszkoptów
- powidła śliwkowe
Ciasto: - 1 margaryna, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek wody, 6 jajek, 1,5 szkl. mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem: - 1 budyń, 1/2 litra mleka, 6 łyżek cukru, 3 żółtka, łyżka mąki, kostka margaryny
Polewa: - 1,2 margaryny, 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie:

- Biszkopty smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blasze. Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem. Zalewamy biszkoptyi pieczemy w temp. 180 C* ok. 35 minut.
- Krem: budyń, cukier,żółtka i mąkęrozcieramy w garnku i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy, aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z margaryną.
- Polewa: margarynę, cukier,kakao,śmietanę zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy. Mieszamy. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i polewamy chłodną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz