14 gru 2010

Ciasto ze śliwkami




Składniki:

- 1/2 kg śliwek
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 1 l mleka
- 2 łyżki śmietany
- 6 jajek
- 1,5łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 2 op.budyń śmietankowy
- 2 łyżki kakao
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe do posypania lub orzechy

Przygotowanie:

1.Wyciskamy sok z cytryny. Margaryne ucieramy z cukrem.Dodajemy ok.100ml mleka, mąkę i jajka(żółtka i ubitą pianę), proszek do pieczenia i sok z cytryny oraz śmietanę.Ucieramy na gładką masę.Dzielimy na 2 części.Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki.Do drugiej 2 łyżki kakao.
2.Dojrzałe śliwki kroimy na połówki i oprószamy mąką.Najpierw do formy wlewamy ciasto jasne,później ciemne i pionowo wkładamy śliwki.Pieczemy ok.60min.w temp.p.180*C Studzimy.W 3/4 l mleka gotujemy budyń z 2 opakowań.Wykładamy na ciasto.Zimne polewamy polewą i posypujemy wiórkami lub orzechami według uznania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz