26 sty 2011

Cynamonowo - Miodowa Szarlotka







Składniki:
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 1/2 szklanki cukru
- 8g cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 jabłek
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 białko
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opakowanie M&M`s z orzechami
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- płatki migdałowe

Przygotowanie:
Ciasto: Połącz ze sobą na gładkie, jednolite i delikatnie lepiące się ciasto śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, jajka, mąkę, cynamon oraz proszek do pieczenia. Połową ciasta wyłóż spód formy.
Nadzienie: Jabłka umyj, obierz i pokrój na dowolne kawałki. Do miski, w której masz pokrojone jabłka dodaj miód, cynamon i cukier. Całość wymieszaj. Teraz na wyłożony ciastem spód formy wyłóż jabłka, a następnie pokryj je pozostałą częścią ciasta.
Wierzch ciasta: Białko rozbełtaj widelcem. Przy użyciu pędzelka posmaruj nim wierzch ciasta. Teraz cukier wymieszaj z cynamonem i obsyp ciasto. Piecz ok 40 minut w 180C.
Pszczółki: Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Przy użyciu cienkiego pędzelka, czubka noża lub wykałaczki ozdabiasz M&M`sy na wzór pszczółki. Doklejasz migdałowe skrzydełka i odkładasz na bok aby czekolada zastygła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz