15 lut 2011

Aromatyczny tort cytrynowy

 Składniki :

- 200 g mąki
- 1 jajko
- 100 g masła
- 250 g cukru
- 2 sparzone cytryny
- 7 łyżeczek żelatyny
- 3 żółtka
- 100 ml wytrawnego wina
- 400 g śmietany kremówki
- 100 g wiórków czekoladowych
- 5 plastrów cytryny ( do dekoracji)

Przygotowanie :

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło, jajko oraz 150 g cukru i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i chłodzić przez 1 godz.Następnie przełożyć je do tortownicy i zapiekać 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 * C. Z 1/2 cytryny zetrzeć skórkę, a z reszty cytryn wycisnąć sok. Żółtka z resztą cukru, winem, sokiem i skórką z cytryny ubić w ciepłej kąpieli na puszystą masę. Śmietanę ubić i połączyć z kremem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki cieplej wody i dodać do masy, wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto. Tort chłodzić w lodówce 1-2 godz. Udekorować czekoladowymi wiórkami i cytryną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz