4 lut 2011

Pikantny kurczak z cieście naleśnikowym



Składniki :

- 60 dag fileta z kurczaka
- słodka sproszkowana papryka
- 3/4 szklanki mąki
- imbir w proszku
- 1 szklanka mleka
- ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
 - 1 jajko
- olej do głębokiego smażenia, sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Z mąki, mleka, wody, jajka i soli rozmieszaj gęste ciasto naleśnikowe. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki, gdy zbyt gęste dodaj wody. Wstaw na godzinę do lodówki.
2.Mięso opłucz, osusz,pokrój na kawałki. Posp solą, pieprzem, papryką i imbirem. Wymieszaj, odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
3.Kawałki mięsa nadziewaj na szpikulec i zanurzaj w cieście. Od razu kładż na dobrze rozgrzany  olej. Smaż na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz