3 lut 2011

Zapałki




Składniki :

- 1/2 kostki prawdziwego masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- łyżka przyprawy do piernika
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g otrębów
- 70 g mąki ziemniaczanej
- polewa czekoladowa

Przygotowanie:

1. Cukier wraz z przyprawą do piernika ucieramy z masłem. Pojedyńczo dodajemy jajka. Mąke wraz z otrębami łączymy i wsypujemy do puszystej masy. Gotowe ciasto zawijamy w formę i umieszczamy na całą noc w lodówce. Ze schłodzonej masy odrywamy kawałki, które rolujemy tak, by powstały z nich podstawy zapałek, a następnie obtaczamy w mące.
2. Gotowe wałeczki nakładamy na blachę wyłożoną papierm do pieczenia. Pieczemy niecały kwadrans w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Końcówki upieczonych pałeczek maczamy w polewie czekoladowej, i pozostawiamy do wyschnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz