3 mar 2011

Dekoracyjne jajka



Składniki:

- 6 ugotowanych jaj
- 1/4 szklanki startego sera 
- 1 łyżeczka drobniutko posiekanej cebuli
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 5 łyżek majonezu
- szczypta pieprzu
- papryka czerwona
- 3 oliwki

Przygotowanie:

1.Odetnij czubki jaj aby mogły stanąć bez wywracania. Następnie odetnij czubki jajek na 1/3 wysokości. Wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem. Do żółtek dodaj majonez, cebulkę, ser, musztardę, pieprz, i mieszaj aż wszystko uzyska kremową masę.
2.Teraz łyżeczką nakładaj masę żółtkową z powrotem do białek, powinna wystawać delikatnie ponad jajko. Potem ponakładaj wcześniej odcięte czubki.
3.Oliwki pokrój na plasterki. Z nich zrobisz oczy kurczaków. Z papryki wytnij małe trójkąciki, które będą dziobkami kurczaków. Oczy delikatnie przyciśnij do masy żółtkowej a poniżej dzióbki wzorując się zdjęciem. Przed podaniem schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz