3 mar 2011

Pieczona biała kiełbasa z czosnkiem



Składniki:

- 6 średnich parzonych białych kiełbas
- 6 ząbków czosnku
- 2 średnie cebule
- ok 10 łyżek stołowych oliwy
- sól i pieprz

Przygotowanie:

1.Cebulę i połowę czosnku obieramy, kroimy w plasterki. Oliwę mieszamy z wyciśniętą drugą połową czosnku. Płyn wlewamy do żaroodpornego naczynia. Następnie na spod wysypujemy plasterki cebuli i mieszamy z oliwą.
2.W kiełbasie robimy nakłucia ( najlepiej długą wykałaczką) i wkładamy w nie po plasterku czosnku. Gotową kiełbasę układamy na cebuli przyprawiamy pieprzem i pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Co jakiś czas przewracamy kiełbasę, aby opiekła się ze wszystkich stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz