4 kwi 2011

Sernik rosyjski




 Składniki:

- 250 g mąki
- 40 g kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 150 g masła
Masa serowa:
- 600 g mielonego twarogu
- 3 jajka
- 200 g masła
- 140 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 torebka budyniu waniliowego

Przygotowanie:

1.Mąkę wymieszaj z kakao, dodaj proszek do pieczenia i przesiej na stolnicy. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem aż powstaną grudki.Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy.
2.Wbij jajko i zagnieć ciasto.Tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Włóż około 1/3 przygotowanego ciasta do lodówki, a pozostałym ciastem wylep spód tortownicy.
3.Rozuść masło.Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.Ubijając jajka dodawaj małymi porcjami ser.Masę wymieszać z stopionym masłem i proszkiem budyniowym.Masę serową wlej do tortownicy.
4.Odłączone ciasto podzielić na małe porcje, rozłożyć na masie serowej.Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* C na ok.1 godz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz