19 lip 2011

Jagodowe smaki

Moje ostatnie podziwianie leśnej natury zakończyło się dorodnym zbiorem jagód.

Uwielbiam ich smak, zrobiłam z nich "gumiśiowy sok":), ciasto serowe na kruchym spodzie zrobił mąż i jagodzianki.

Ciasto serowo-jagodowe

Składniki:
Ciasto kruche:
-1,5 szkl.mąki pszennej
- 20 dag masła
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 20 dag jagód
- 3 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki masła

Przygotowanie:
1.Ciasto kruche- z podanych składników szybko zagnieść ciasto i odstawić na 30 min.
2.Masa serowa- ser połączyć z masłem. Żółtka i cukry ubić na sztywną masę,  połączyć z serem i ubitymi białkami. Wsypać mąkę, wymieszać. Na końcu dodać oczyszczone jagody, delikatnie wymieszać.
3.Tortownicę wyłożyć pergaminem.Ciasto wyłożyć do blaszki. Na wierzch wyłożyć masę serową. Piec w 190* C przez 50 min.


 Jagodzianki:

Składniki:
- 500 g mąki
- 30 dag jagód
- 100 cukru
- 40 dag drożdzy
- 1 szkl. mleka
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:
1.Mleko lekko podrzać. Dodaj do niego drożdze, łyżkę cukru i mąki. Wszystko delikatnie wymieszać i odsawić do wyrośnięcia.
2.Masło roztopić. Do drożdży dodać żółtka, cukier waniliowy,resztę mąki i cukru.Podczas zagniatania ciasta stopniowo dodawać przestudzone masło. Następnie rozwałkować ciasto, dużą szklanką wycinać okręgi, rozciągnać je nieco i nałóżyć porcję jagód. Posypać owoce cukrem pudrem, bułeczki pozlepiać i układać na blasze (wyłożonym papierem do pieczenia). Piec w temp.190 * C przez około 20 min na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz