15 lip 2011

Krajanka makowa

 Składniki :

Ciasto drożdzowe:
- 1/2 kg mąki
- 6 łyżek cukru
- 8 dag miękkiego masła
- 300 ml mleka
- 1 kostka świeżych drożdży ( 4 dag )
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa makowa :
- 3 jajka
- 12 dag cukru pudru
- 25 dag mielonego maku
- 12 dag masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie :
1.Mleko podgrzać, mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać do mąki. Zalać połową letniego mleka i oprószyć mąką. Przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
2.Żółtka oddzielić od białek.Mak wymieszać z cukrem pudrem, dodać cynamon i proszek do pieczenia, a następnie żółtka i stopione masło. Z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z makiem.
3.Wyrośnięty zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrabiać  aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na wielkość blachy. Masę makową rozsmarować na cieście i piec 45 min w temperaturze 170 *C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz