2 lip 2011

Tort truskawkowy


Składniki :
Biszkopt
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 100 g mąki
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy

Krem:
-1/2 op. budyniu waniliowego
- 250 ml mleka
- 20 g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 500 g truskawek
- 1 op. bitej śmietany
- 1 op. usztywniacza do śmietany

Przygotowanie:

1.Piekarnik nagrzać do 180°C. Jajka utrzeć na puszystą masę, dodać cukier, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na tortownicy. Piec 20 min. Biszkopt przestudzić i przekroić poziomo. Budyń przygotować według przepisu, dodać margarynę, wymieszać. Dodać truskawki i rozsmarować na biszkopcie, przełożyć drugą częścią. Bitą śmietanę ubić z usztywniaczem i rozprowadzić na torcie. Pozostawić w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz