7 lut 2012

Ciasto maślane z truskawkami

Wyciągnęłam zamrożone truskawki, a miałam ochotę na proste szybkie w wykonaniu ciasto w taki sposób powstało to ciasto. Lubie maślane wypieki, jego smak i kolorek dlatego truskawki ułożyłam na dole by nie zaburzyć jego żółciutkiego puchu.

 Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g  masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mleka
- truskawki około 30 dag
Przygotowanie:
1.Utrzeć masło, cukier, jajka i cukier waniliowy. Mieszać do momentu aż masa będzie puszysta. Do masy dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Mieszać aż wszystko się dokładnie połączy. 
2.Truskawki oprószyć mąką i ułożyć w formie wysmarowanej masłem i posypaną mąką.
Piec w temperaturze 180°C przez 60min lub do momentu, gdy ciasto będzie lekko sprężyste. Wyciągnąć z piekarnika do wystygnięcia przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń