11 lut 2012

Zapiekane kuleczki z sosem beszamel

Bardzo lubię zapiekanki, szczególnie te z ziemniakami.


Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa
-1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartej bułki
- 50 dag ziemniaków
- 1 słoik suszonych pomidorów
Sos beszamel:
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1/2 l mleka
- 10 dag żółtego sera
- 1 jajko
- sól, pieprz,gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1.Czosnek posiekaj dodaj do mięsa z jajkiem i tartą bułkę. Masę wymieszaj, uformuj kulki i obsmaż na oleju.
2.Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.Mąkę przesmaż na maśle,dodaj mleko,gotuj 3 minuty. Sos dopraw i połącz z żółtkiem i ubitym białkiem.
3. W naczyniu żaroodpornym układaj ziemniaki pokrojone w plasterki,szuszone pomidory i mięsne kulki.Zalej wszystko sosem i posyp startym żółtym serem. Zapiekać 30 min w 180*.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz