Biszkopt:
-5 jajek
-pół szkl. cukru
- 8 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 3 serki waniliowe
- 2 galaretki cytrynowe
- pół szkl. wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
- dżem truskawkowy
Przygotowanie:
1.Biszkopt: oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem, pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami,mąką i proszkiem do pieczenia.Połowę ciasta wymieszaj z kakao.Blachę wyłóż pergaminem.Rozsmaruj na niej na przemian paski ciasta jasnego oraz ciemnego. Piec 15 min w temp. 180*.Ciasto przełóż na ścierkę, zwiń.
2.Krem: Serki zmiksuj z dwiema galaretkami rozpuszczonymi w pół szkl.wody. Dodaj wiórka i cukier puder.
3.Gdy krem lekko stężeje,smakujemy biszkopt, i dżem na jednym końcu.Roladę ciasno zwijamy.
jedną część ciasta wymieszać z kakao - czy do drugiej nie powinno się w takim razie dodać takiej samej ilości mąki?
OdpowiedzUsuńPyza zrobiłam ciasto biszkoptowe,podzieliłam na pół i dodałam do jednej części tylko kakao,wyrosło super i równo:).Wydaje mi się że nie trzeba dodawać 2 łyżek mąki do tej drugiej części,ponieważ wyrosło ładnie...wiem że dla zasady proporcji czasem się dodaje,ale ja tak nie robiłam:)
Usuńdzięki za odpowiedź - skoro radzisz tak a nie inaczej to wierzę, że dobrze wyjdzie
UsuńCudo!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń