13 kwi 2012

Rolada z pieczarkami

Pierwszy raz robiłam roladę z kilograma mięsiwa, wyszło bardzo smacznie i kolejną planuję z szynki i z innym farszem. 



Składniki:
- 1 kg schabu
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 10 dag boczku
- musztarda
- 1/4 papryki
- sól,pieprz,przyprawa do mięs

Przygotowanie:
1.Schab natrzyj przyprawami i wstaw na godzinę do lodówki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Schab rozetnij tak aby otrzymać duży płat, rozbij delikatnie tłuczkiem. Pieczarki i cebulę posiekaj i podsmaż na patelni i przestudź.
2. Do tej masy dodaj bułkę tartą, drobno starty ser, kilka posiekanych kawałków papryki, czosnek i przyprawić. Na płacie mięsa rozsmarować łyżkę musztardy, rozłożyć farsz, ciasno zwinąć roladę i przypiąć wykałaczkami. Na wierzchu ułożyć plastry boczku, do brytfanny dodać troszkę wody, piec 60 min. w 180 * podlewając co jakiś czas tworzącym się sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz