8 paź 2016

Ciasto z budyniem jabłkami i gruszkami

Składniki:
- 3 szkl.mąki pszennej
- 2 jajka
-1 op.cukru waniliowego
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe z cukrem
- ok.1 kg jabłek 
- 2 gruszki
- cukier puder do posypania 
- szczypta cynamonu.

Przygotowanie:
Z podanych składników wszystko razem połączyć, by powstało jednolite ciasto.Następnie podzielić na dwie równe części.Jabłka i gruszki pokroić w cienkie talarki, posypać cynamonem.Blaszkę o wymiarach 24x40cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć jedną z dwóch części ciasta,dodać jabłka.Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu i wylać jeszcze gorące na jabłka.Poczekać aż budyń lekko odparuje i wyłożyć drugą częśc ciasta.Piec 50 min w 190 C.Posypać cukrem pudrem po wystudzeniu można dopiero kroić ciasto. :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz