18 lis 2010

Mięso duszone z fasolką





Składniki:

- 60 dag mielonego mięsa ( najlepiej wołowo - wieprzowego)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 1 szkl. bulionu
- 1 papryka
- papryczka chili
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek kroję w kostkę, przesmażam na oleju. Dodaję mięso, obsmażam je, często mieszając. Podlewam bulionem, duszę pod przykryciem ok. 30 minut.
2. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, chili oraz osączone warzywa z puszki. Duszę ok.15 minut pod przykrciem, w razie potrzeby uzupełniając płyn.
3. Do potrawy dodaję przecier pomidorowy i całość duszę jeszcze 10 minut.Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.

Potrawę tę da się przygotować z każdego rodzaju mięsa, i ulubionych warzyw.Jest pożywna i doskonale nadaje się do odgrzewania.Smakuje bardzo dobrze z chlebem, a gdy dodamy do niej ziemniaki, otrzymamy kompletne danie jednogarnkowe.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz