15 lut 2011

Pucharek waniliowy z płatkami i żurawiną


Składniki :

- 1,5 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 3 szklanki mleka
- po 5 dag rodzynek i suszonej żurawiny
- 12 łyżek płatków śniadaniowych + 4 łyżki płatków do dekoracji

Przygotowanie :

1.Budyń waniliowy wymieszać z sokiem pomarańczowym.Mleko podgrzać, wlać mieszaninę budyniu i soku, ciągle mieszając, podgrzewać, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje.
2.Rodzynki i żurawinę moczyć 20 minut w przygotowanej letniej wodzie, dokładnie osączyć na sicie. Ugotowany budyń wlać do miski, odstawić do ostygnięcia.Wsypać rodzinki i żurawinę, wymieszać.
3.Na dno pucharków wsypać po 1,5 łyżki płatków śniadaniowych.Nałożyć do pucharków po 2-3 łyżki budyniu z rodzynkami i żurawiną.
4.Na warstwę budyniu w pucharkach wsypać ponownie po 1,5 łyżki płatków śniadaniowych. Nałożyć do pucharków resztę budyniu z owocami, deser udekorować łyżką płatków i żurawiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz