11 sty 2015

Garnuszki z ostrym sosem borowikowym


Składniki:
- 1 filet z indyka
- 150 g borowików
- oliwki
- suszone pomidory w oleju
- 2 szalotki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- śmietana
- koperek
- masło
- przyprawy : majeranek, oregano,sól,przyprawa gyros,chili

Przygotowanie:
Filety pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą gyros i usmażyć. Z ciasta francuskiego robimy za pomocą filiżanki duże kółeczka i troszkę mniejsze. Większe wkładamy do foremek do muffinek, mniejszym doklejamy kuleczki i delikatnie podpiekamy na papierze do pieczenia. Napełniamy garnuszki filetem, posiekanymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Szalotki i borowiki pokrojone w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy śmietanę, chili, sól. Połową sosu zalewamy garnuszki, posypujemy ziołami i pieczemy 15 min w temp 180 *.Podajemy gorące z pozostałym sosem posypanym świeżym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz