26 lis 2015

Piernik staropolski najlepszy

Przyznam szczerze nie lubię pierników, ten jako jedyny mi odpowiada i smakuje. Przygotowuje go 3-4 tygodnie wcześniej, dopiero przed świetami dokańczam.


Składniki:

-1/2 kg miodu
-2 szkl. cukru
- 25 dkg masła
( składniki wyżej stopić i wystudzić)
- 3 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 szkl. mleka
(wymieszać razem)
-3 jajka (roztrzepać mikserem dodać do miodu)
- 1 kg mąki
- 3 przyprawy do pierników
Do przełożenia piernika 4-5 małych słoików powideł śliwkowych oraz tyle sztuk polewy czekoladowej)

Przygotowanie:
Do mąki dodać miód oraz pozostałe składniki, wymieszać wszystko mikserem w misce w której będzie stało w chłodnym miejscu ok 3-4 tygodnie. Po tym czasie pieczemy pięc placków bardzo krótko góra 10 min w temp 170* .Przekładać powidłami śliwkowymi ok 4-5 małych słoików.Obciążyć czymś cięzkim na noc.Dzielić na 5 porcji krojąc w poprzek blachy. Polewać każdą cześć polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz