5 cze 2016

Rafaello z kaszy jaglanej

Pyszne delikatne bez cukru kokosowe kulki 



Składniki :
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki miodu
- 120 g wiórek kokosowych
- szklanka mleka
- łyżka masła
- aromat migdałowy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- truskawki

Przygotowanie:
1 Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą wodą, i wsypujemy do garnka. Do kaszy dolewamy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko.Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodaje delikatnie podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe.
2 Do masy dodaję łyżkę masła,3 łyżki miodu i sok z cytryny i aromat-wszystko razem dokładnie mieszamy.
3 Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki, które obtaczamy wiórkach kokosowych. Kulki układamy na papierze do pieczenia jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce.
4.Z masy można również zrobić koszyczki położyć umyte całe truskawki i deser gotowy.

                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz