29 cze 2016

Spaghetti bolognese

Moja domowa wersja spaghetti




Składniki :
50 dag mięso mielone wołowo-wieprzowe
- 10 dag boczku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 średnie pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml wywaru mięsnego
- sól
- pieprz
- oregano (najlepiej świeże)
- parmezan
- 30 dag makaronu spaghetti
- (opcjonalnie 1 szkl wina półwytrawne czerwone)
Przygotowanie:
1 Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Marchewkę umyć obrać i pokroić w kostkę.Cebulę z czosnkiem i boczkiem pokrojonym w drobną kostkę podsmażyć.
2.Kolejno dodać mięso mielone, marchewkę i pomidory sparzone obrane z skórki i pokrojone w ćwiartki. Dodać przecier i wywar, dusić na małym ogniu przez około 20 min. Przyprawić solą pieprzem i oregano.Można dodać wino i dusić aż odparuje.
3.Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu, rozłożyć na talerzach i posypać parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz