Składniki
:
- 50
dag mięso mielone wołowo-wieprzowe
- 10
dag boczku
- 1
cebula
- 1
marchewka
- 2
ząbki czosnku
- 2
łyżki oliwy
- 3
średnie pomidory
- 2
łyżki przecieru pomidorowego
- 100
ml wywaru mięsnego
- sól
- pieprz
- oregano (najlepiej świeże)
- parmezan
- 30
dag makaronu spaghetti
- (opcjonalnie 1 szkl wina półwytrawne czerwone)
Przygotowanie:
1
Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Marchewkę umyć obrać i
pokroić w kostkę.Cebulę z czosnkiem i boczkiem pokrojonym w drobną
kostkę podsmażyć.
2.Kolejno
dodać mięso mielone, marchewkę i pomidory sparzone obrane z skórki
i pokrojone w ćwiartki. Dodać przecier i wywar, dusić na małym
ogniu przez około 20 min. Przyprawić solą pieprzem i oregano.Można dodać wino i dusić aż odparuje.
3.Spaghetti
ugotować według przepisu na opakowaniu, rozłożyć na talerzach i
posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz