8 sty 2017

Łopatka w sosie miodowo-musztardowym

Własna kombinacja smakowa mi bardzo pasuje, mężowi nie koniecznie chyba przez ananasa  który nie lubi. Danie przygotowałam na zwykłym ryżu bo ten tylko miałam w szafce ale jeśli ktoś ma polecam arborio.


Składniki :
- 30 dag łopatki
- 1 szkl. ryżu ( arborio)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 3 plastry ananasa (może być z puszki)
- kilka szt.żurawiny
- natka pietruszki
- czosnek w płatkach
- sól
- pieprz

Przygotowanie :
Łopatkę pokroić w drobną kostkę podsmażyć z solą i czosnkiem na patelni.Do garnka wsypać ryż i gotować w niedużej ilości wody z łyżka miodu i musztardy gdy ryż pobierze prawie całą wodę dodać wino i dusić aż będzie miękki. Później dodajemy mięso, pokrojonego ananasa chwilkę dusimy.Posypujemy natką pietruszki i żurawiną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz